Blogi

Blogin kommentointi
Kun kommentoit blogia, ota huomioon seuraavat seikat. Kirjoittamasi kommentti, nimesi, sähköpostiosoitteesi ja antamasi www-sivun osoite ovat julkisia ja näkyvät tällä blogi-sivustolla. Tietoja ei tallenneta mihinkään muuhun rekisteriin, joten ne näkyvät vain tällä sivustolla.

Kohdat eivät ole pakollisia. Voit jättää täyttämättä ne kohdat, joita et halua näkyviin tälle blogi-sivustolle.

 

<  1  2  3  4  5  6  7  8  9  >
Paperilaskuja ikävä
19.01.2015 13:07

Laskujen maksaminen on muuttunut niin, että on vaikea pysyä kärryillä menoistaan. Yksi yritys ilmoittaa laskusta kännykkään, toinen ilmoittaa laskusta sähköpostilla, kolmas jopa nappaa suoraan tililtä.

Onneksi on vielä joku, joka lähettää ikkunalliseen kirjekuoreen sujautettuja laskuja postitse. Sähköisen sekamelskan aikakaudella näitä on miltei ikävä. Kun käteensä saa oikean paperisen laskun, sen voi tarkistaa heti. Samalla pystyy päättelemään, onko oma talous hanskassa vai ei.

Tunnollinen laskujen maksaja on epävarma, onko asia tullut hoidettua, ovatko laskut oikein ja riittävätkö tilillä rahat. Siispä ei auta muu kuin käydä omalla tilillä tsekkaamassa laskua, mistä se on tullut, mitä se maksaa ja mistä pitää maksaa.

Jotta ei joudu maksamaan jokaisesta paperilaskusta ylimääräistä, on suuri houkutus ilmoittaa haluavansa e-laskun.

Kun e-laskuja satelee monesta suunnasta – sähköstä, vedestä, auto-koti- ja henkilökohtaisista vakuutuksista, Trafista, monista puhelinoperaattoreiden maksuista, lehtitilauksesta, terveyskeskuksesta yms. – tarkistaminen on paikallaan, jotta pysyy tilanteen herrana.

Jos haluat tarkistaa laskun soittamalla kyseessä olevaan yritykseen, ensin automaatti ilmoittaa puhelut nauhoitettavan laadun parantamiseksi. Sitten alkaa numeroleikki. Näppäile yksi, jos asia koskee sitä tai kaksi, jos jotain muuta. Kun on valinnut yhden, pitää toistamiseen valita yksi tai kaksi tai jotain muuta.

Numeroleikin jälkeen toisessa päässä vastataan ”palvelemme teitä hetken kuluttua…” Sen jälkeen päälle soitetaan unettavaa musiikkia ja toistellaan lupausta palvella pian. Joskus soitto maksaa vaivansa.

Oi aikoja entisiä…

Lyyli Juntunen
OSJ:n hallituksen jäsen
Oulun seudun senioriopettajien sihteeri 


Kommentit (6)Kommentoi
Yhdessä tekemisestä
04.12.2014 12:18

Opetusalan Seniorijärjestön syksyn 2014 koulutuspäivillä käsiteltiin aluepalavereissa yhdistysten välistä yhteistyötä. Oma ryhmäni keskusteli vilkkaasti tästä aiheesta.

Yhteistyöhön vaikuttavat luonnollisesti yhdistyksen koko ja välimatkat. Eri puolilla Suomea etäisyydet  yhdistysten välillä voivat olla suuria, joten matkakustannukset rajoittanevat kokoontumisia.

Kun koottiin esimerkkejä yhteistyöstä, ehdotettiin vuorovierailuja ja tutustumisretkiä naapurikuntiin niiden omien jäsenten opastuksella. Myös yhteinen vaalipaneeli ennen eduskuntavaaleja tuli esille. Yhdessä järjestetyt luentotilaisuudet säästäisivät palkkiokustannuksia.

Parhaiten yhteistyö toteutuisi aluepalavereina. Tällöin voitaisiin oikein ajan kanssa keskustella ja suunnitella toimintaa. Puheenjohtajat ja sihteerit voisivat kokoontua vaikkapa pari kertaa vuodessa vaihtamaan ajatuksia. Puhetyöläisinä keskustelua varmasti riittäisi.

Yhteistyötä on myös vinkkien ottaminen toistemme yhdistysten toiminnoista. Jos pienessä yhdistyksessä toimijoita on vähän, miksei voisi hyödyntää toisten hyviksi todettuja käytänteitä.

Senioriopettajien joukossa on monenmoisia lahjakkuuksia, joita voisi kutsua esittämään taitojaan myös naapuriin.

Paikallista yhteistyötä on hyvä tehdä myös muiden eläkeläisjärjestöjen kanssa.

Tässä ajatuksia syntyi Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueilta. Muilta alueilta on varmasti saatavissa hyviä vinkkejä.

Yhteisiä virkistäviä hetkiä kaikille!

Helkky Vesterinen

Turun seudun senioriopettajien hallituksen jäsen
OSJ:n hallituksen jäsen


Kommentoi
Eläkeindeksin leikkaus tyhmä päätös
17.11.2014 10:38

Eläkeindeksin leikkaus tyhmä päätös 

Eläkeindeksien leikkaus oli hallitukselta tyhmä päätös sen vuoksi, että se vähentää tässä taloudellisesti vaikeassa tilanteessa valtion ja kuntien verotuloja.

Jos indeksi olisi toteutettu normaalisti, olisi korotuksesta palautunut valtiolle ja kunnille progressiivisen verotuksen vuoksi arvioni mukaan 20–30 prosenttia. Korotuksenhan maksavat suurimmaksi osaksi työeläkeyhtiöt.

Päätös heikentää myös eläkeläisten ostovoimaa, mikä taas vähentää valtion tuloja näivettämällä kauppojen liiketoimintaa ts. lisää työttömyyttä.

Indeksin leikkaus vaikuttaa yleiseen ”lamailmapiiriin”. Vuodenvaihteessa nousevat monet maksut, ja nämä korotukset heikentävät eläkeläisten toimeentuloa muutenkin. Eniten ostovoima heikkenee niissä kunnissa, jotka joutuvat nostamaan kunnallisveroprosenttiaan.

Miksi tällaisessa tilanteessa halutaan tukea työeläkeyhtiöitä valtion varoilla? Ne keräävät kuitenkin eläkemaksuja samojen prosenttien mukaan kuin aikaisemminkin. Työeläkeyhtiöiden varat ovat nyt jo yli 160 miljardia euroa.

Onko kysymyksessä työmarkkinajärjestöjen ylivalta vai kateus? Jos eläkkeet kerrankin olisivat nousseet saman verran kuin palkat, olisi se ollut ilmeisesti liikaa joillekin. Lisäksi olisi vältytty monimutkaisesta eläketulovähennyksestä, joka ei sekään täysin korvaa pienien eläkkeiden indeksileikkauksen aiheuttamaa menetystä.

Kun esitin näitä ajatuksia viime viikolla kokoomuksen kansanedustajille, sanoi yksi heistä, että on kysymys oikeudenmukaisuudesta. Missähän se oikeudenmukaisuus on ollut viimeisen 20 vuoden aikana, kun eläkkeet ovat jääneet joka vuosi palkoista jälkeen.

Jouni Palonen

Tampereen seudun senioriopettajien puheenjohtaja
OSJ:n hallituksen jäsen


( Päivitetty: 17.11.2014 10:41 )

Kommentit (3)Kommentoi
Mielensäpahoittaja
21.10.2014 08:23

Kylämme auditorio täyttyi illalla ääriään myöten noin kahdestasadasta katsojasta, kun siellä näytettiin elokuva Mielensäpahoittaja. Paikkakunnalla toiminut elokuvateatteri on lakannut jo kauan kauan sitten, kuten myös leipomo, kolme pankkia, sekatavara-, kirja- ja lyhyttavarakauppa.

Eikä lista lopu tähän. Lakkaamassa on maaliskuussa sairaala, joka muutetaan hoitopaikoiksi, ja sairaat viedään lähikunnan tiloihin. Keväällä lakkautetaan ammattiopisto, joka siirtyy Jyväskylään. Samalla loppuu todennäköisesti pari linja-autovuoroa.

Ainoa, jota ei todennäköisesti voida lakkauttaa, on vanha kirkko, sillä se on UNESCOn suojeluksessa.

Tämän kaiken kirvoitti mieleeni eilisiltainen elokuvakerhokeskuksen vierailu. Onko sitten ihmekään, että ihminen mielensä pahoittaa?

Mutta murheet sikseen.  Olen reipas senioriopettaja, joka on lähdössä parin päivän päästä yhdistyksemme retkelle Gösta Serlachiuksen uudistettuun taidemuseoon ja seuraavassa kuussa iloiseen teatteritapahtumaan.

Me aktiiviset eläkeläiset pyöritämme osaltamme paikallista bussifirmaa. Emme jämähdä paikoillemme tai menneeseen vaan katsomme luottavaisesti tulevaan. Pidämme huolta itsestämme ja muista. Ja yritämme kovasti olla pahoittamatta omaa tai toisen mieltä.

Eeva Liisa Salmijärvi

Läntisen Keski-Suomen senioriopettajien puheenjohtaja
OSJ:n hallituksen jäsen


( Päivitetty: 21.10.2014 08:27 )

Kommentoi
Kauas koneet karkaavat
16.09.2014 09:55

Yritin hiljattain varata lippuja kansainvälisestä ohjelmapalvelusta.  Aikani verkkosivuilla klikkailtuani ohjelma jumiutui. No, ei muuta kuin aloittamaan alusta. Vajaan tunnin kuluttua olin sulkenut ja avannut ohjelman kolme kertaa. Täysin tietämätön olin siitä, olinko saanut lipun – tai peräti kolme lippua.  Mistään ei löytynyt koostetta tekemistäni ostoksista.  Ohjelmapalvelulla ei ollut puhelinta, ainoastaan sähköposti.  

Keväällä julkistettiin KÄKÄTE (Käyttäjälle kätevä teknologia) -projektin kyselytutkimuksen tulokset siitä, miksi 75–89-vuotiaat joko käyttävät tai eivät käytä tietotekniikkaa. Tuloksista piirtyy selkeä kuva nykytilanteen ongelmista: tietoyhteiskunnan ulkopuolelle on jäänyt suuri joukko yli 75-vuotiaita. Kun lukuun lisätään alle 75-vuotiaat nettiä käyttämättömät, nousee kokonaisluku liki 800 000 henkeen. Kyse ei siis ole pienestä marginaalista joukosta.

Tutkimuksessa havaittiin, että 75–89-vuotiaista suomalaisista 90 prosentilla on matkapuhelin, mutta vain kolmanneksella Internet-yhteys käytössä ja vain 24 prosentilla toimiva sähköpostiosoite. Muistaa myös pitää, ettei laajakaistan tai muun nettiyhteyden omistaminen vielä takaa, että asioita oikeasti hoidetaan itsenäisesti netissä. Voi olla, että lapsi tai lapsenlapsi hoitaa verkkopankkiasiat iäkkään puolesta.

Tutkimukseen osallistuneista tietokonetta käyttävät tavallisimmin 75–79-vuotiaat, puolison kanssa asuvat ja ylempinä toimihenkilöinä työskennelleet. Kotipaikalla ja sukupuolellakin on vaikutusta, sillä miehet käyttävät naisia useammin nettiä, samoin Uudellamaalla asuvat. Nettiä käytettiin lähinnä tiedon hakemiseen ja pankkiasioiden hoitamiseen.  

Yksi iso syy sähköisen maailman torjumiseen on se, että ohjelmat ja laitteet eivät ole käyttäjäystävällisiä – eivät etenkään vanhemmalle väelle.  Moni ohjelma putkahtaa markkinoille täysin keskeneräisenä. Rinnastukseksi kelpaisi auto, jota kyllä pystyisi ajamaan, mutta josta puuttuisivat jarrut. Kukaan ei ostaisi moista menopeliä. Tietotekniikassa on kuitenkin lupa tuoda markkinoille täysin keskeneräisiä ja käyttäjakunnalle sopimattomia tuotteita.

Monet julkiset ja yksityiset palvelut ovat siirtyneet tai siirtymässä nettiin. Vaikka sähköinen asiointi on suomalaisten keskuudessa lisääntynyt, yleistyy se iäkkäimpien joukossa varsin maltillisesti. Kansalaisten yhdenvertaisuus on aidosti vaarassa, mikäli verkkoasiointi syrjäyttää kokonaan muulla tavalla tarjotut palvelut. Yhä edelleen tarvitaan siis kasvokkain palvelemista, samoin puhelinpalveluja.  

Kirsti Lehtinen
OSJ:n toiminnanjohtaja


( Päivitetty: 16.09.2014 10:08 )

Kommentit (7)Kommentoi
<  1  2  3  4  5  6  7  8  9  > 

Opetusalan Seniorijärjestö OSJ ry
Undervisningssektorns Seniororganisation rf

Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki

020 748 9736 ja 020 748 9678
seniorit (at) oaj.fi
Toimisto on avoinna arkisin klo 9–15.